Yazılarımız

Hedef Özel Ders

YDS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ

YDS ilk kez 2013 yılında ülkemizde uygulanmaya başlamış, ÖSYM tarafından hazırlanan, yılda iki defa nisan ve mayıs olmak üzere yapılan yabancı dil seviye tespit sınavıdır. YDS sınavında toplam 150 dakika süreniz vardır. Her sorunun değeri 1.25 puandır. 80 soru sorulur. Ayrıca ÖSYM’nin diğer sınavlarında uygulanan 4 yanlışın 1 doğruyu götürmesi uygulaması bu sınavda yoktur. Yıl içerisinde iki defa sınava girdiğinizi varsayalım. Hangi sınavda daha yüksek alırsanız o sınavın puanı geçerli sayılacaktır. YDS geçerlilik süresi sınırsızdır. Yani en azından ÖSYM bu şekilde ilan etmiştir. Ancak üniversiteler akademik kariyer yapmak isteyenler ya da kendi bünyesinde öğretim görevlisi olarak çalışmak isteyenlere farklı şartlar getirebilir. Yabancı Dil sınavı, devlet memurları için de dil tazminatı alınmasını sağlar. Dil tazminatı için YDS’nin geçerlilik süresi 5 yıldır. 5 yılın sonunda tekrar sınava girmek gerekir. YDS’den alınan puana göre farklı oranlarda dil tazminatı alınır.

Yds Sınavı Çalışma Teknikleri

YDS çalışma stratejileri hakkında bilgi vermeden önce YDS’nin sadece okuma ve anlama becerisini ölçtüğünü belirtmemiz gerekir. Yani konuşma, dinleme ve yazma becerileri ölçülmediği için kendinizi bu yönde geliştirmeye çalışmamalısınız. Bu noktada YDS’nin sıkça eleştirildiğini de belirtmek gerekir. Çünkü YDS’nin dil seviyesini yeterince tespite demediğini düşünenler bi hayli fazladır. Ancak hali hazırda bu sınav sisteminin uygulanması bizleri bu sınavda yüksek puanlar almak için YDS çalışma yöntemleri geliştirmeye itmektedir. YDS çalışması için kendinizi gramer ve kelimeye vermeniz gerekmektedir. Bu yüzden en yaygın kullanılan metod “Grammar Translation Method” olarak bilinir. Bu demek oluyor ki yds çalışma programınızın büyük kısmı ezbere dayanacaktır. Kelimeleri, zamanları, çekimleri, cümle yapılarını kısacası grameri öğrenmeniz YDS’den yüksek almanız için yeterli olmaktadır. Tabi okuduğunu anlama becerisi de oldukça önemlidir. Neye çalışacağımızı daha iyi anlamak için YDS’den ne çıkıyor, nasıl soruluyor, bakmakta yarar vardır.

YDS Sınavında Sorulan Soruların İçeriği

· Kelime bilgisi – 6 soru

· Gramer – 10 soru

· Cloze test (boşluk doldurma) – 10 soru

· Cümle tamamlama – 10 soru

· İngilizce – Türkçe çeviri - 3 soru

· Türkçe – İngilizce çeviri – 3 soru

· Paragraf tamamlama – 4 soru

· Anlam bütünlüğünü bozan cümle – 5 soru

· Karşılıklı konuşmalar – 5 soru

· Yakın anlamlı cümleler – 4 soru

· Okuma parçaları 20 soru

Yukarıdaki tablodan da anlaşılacağı üzere kelime, anlam ve grameri halletmek bizim ana hedefimiz olacaktır.

YDS Çalışma Programı

Gramer: Gramer bilgisi diğer bir deyişle dil bilgisi, teknik bir konudur. Bu konuları anlamak için Türkçe dilbilgisi terimlerini anlamanız gerekir. Bağlaç, edat, fiilimsi vb terimleri anlayıp İngilizcede nasıl kullanıldığına bakmalısınız. Aradaki biçim farklarını kavramalısınız. Gramer çalışırken mutlaka kendiniz cümleler kurmalı bizzat öğrendiklerinizi denemelisiniz. Aksi halde unutursunuz.

Kelime Öğrenme: Kelime öğrenmek her insan için her kelime için aynı sürede gerçekleşmez. Bazı kelimeler çok hızlı öğrenilirken, bazıları da defalarca unutulur ve tekrar öğrenmek zorunda kalırsınız. Kelime öğrenirken kelimelerle hikâyeler oluşturmak kelimenin tek seferde aklınızda kalmasını sağlar. Yeni öğrendiğiniz kelimeleri cümle içinde mutlaka kullanmalısınız. Aksi halde başarılı olamazsınız. Bunun için yds çalışma soruları bulup bu soruları çözebilirsiniz. YDS kelime çalışma, sözlüksüz olmaz. Bu nedenle kaliteli bir sözlük edinmelisiniz. Ayrıca kelime öğrenirken bir kelimenin birden fazla anlama geldiğini bu yüzden bu anlamları da öğrenmeniz gerektiğini belirtmemiz gerekir.

Okuduğunu Anlama : Bu alanda kendinizi iyi geliştirseniz YDS sınavında çok yüksek puanlar yapabilirsiniz. Çünkü okuduğunu anlamak YDS’nin ölçmeye çalıştığı temel beceridir. Okuduğunu anlamak, kelime öğrenmekten çok farklıdır. YDS çalışma planınızda kelime öğrenme olmalıdır. Ancak kelimelerin nerede nasıl kullanıldığını cümle yapılarını öğrenmek için bol bol okuma yapmanız gerekir.

YDS’ye Çalışma Teknikleri

· Çalışma programı yapın

· YDS’de daha önce çıkmış soruların tamamını çözün ve inceleyin

· YDS’de kullanılan kelimeleri edinin. YDS kelimeleri pdf başlığı ile Google’da arayabilirsiniz.

· Kelime öğrenirken gün içinde bu kelimeleri zihninizde kullanın. Böylece bir yaşantı içinde kelimeleri kullanmış olacaksınız. Örneğin otobüse bindiğinizde otobüs kelimesinin İngilizce karşılıklarını aklınızdan geçirin.

· Bol bol dublajsız yabancı film izleyin

· İngilizce kitaplar ve romanlar okuyun.

· YDS’nin sizin hedeflerinize ulaşmak konusunda aşılması gereken çok önemli bir baraj olduğunu unutmayın

· YDS’de başarılı olmak için okulun verdiği İngilizce dersleri yeterli olmaz mutlaka bir yabancı dil kursundan YDS kursu alın.

· YDS’den yüksek puan almak için YDS’yi hedeflemeyin. İngilizce öğrenmeyi hedefleyin. Eğer böyle yaparsanız Hem YDS’yi hem de İngilizceyi halletmiş olursunuz.

Makalemizde anlattığımıza bilgileri YDS çalışma teknikleri pdf formatında bilgisayarınıza indirebilirsiniz

BEĞEN, TAKİP ET

PAYLAŞ

 HEDEF ÖZEL DERS